Resor och flygbiljetter til New York

Kort om New York
New York City (urpsprungligen “The City of New York”) är även känt under smeknamnen “The Big Apple”, “Gotham” och “staden som aldrig sover”. New York är den största staden i USA och ligger på den sydöstra spetsen av staten New York. I mer än hundra år har staden kommersiellt, ekonomiskt och kulturellt varit ett av världens ledande centrum, och stadens inflytande på politik, utbildning, underhållning, sport, media, mode och konst bidrar till New Yorks status som en av världens mest betydelsefulla städer.

Praktisk info om New York
Även om New York är en storstad är det ändå lätt att ta sig runt i staden. Du kan klara av några resor till fots, men det finns även en ”subway” (samma som tunnelbana), bussar och gula taxibilar, som är ett av stadens typiska kännetecken. Det bästa sättet att utforska staden är dock till fots. Det är lätt att hitta runt, och avstånden på till exempel Manhattan är överkomliga. Du kan välja att utforska ett område om dagen och stanna när du hittar något intressant. På så sätt får du chansen att se ställen som du inte skulle se om du åkte runt med buss.

De största attraktionerna i New York
I New York finns det massor att uppleva – staden sover som sagt aldrig – och du kan bland annat utforska de olika stadsdelarna som Queens, Brooklyn, Bronx och inte minst Manhattan. Manhattan är ett myller av gator och avenyer, och i mitten ligger den stora och gröna Central Park.

Du kan också välja att shoppa ”New York Style”, för det som inte går att hitta i New York finns antagligen inte överhuvudtaget. Under en weekend i New York kan du stifta bekantskap med det absolut senaste inom mode och design, och du kan lätt hoppa på tunnelbanan för att ta dig till en utförsäljning. Sightseeing och shopping går hand i hand när man besöker t.ex. Upper West Side, de lyxiga modebutikerna på Madison Avenue och 5th Avenue samt de små konstbutikerna i SoHo.

Det finns också mycket kulturella och konstnärliga upplevelser som väntar dig i New York. Det är ingen som riktigt vet var namnet ”The Big Apple” härstammar från, men New York är helt säkert det största äpplet på trädet när det kommer till utbudet av musik, kulturliv och konst. Du kan uppleva opera, balett, teater och musikaler som håller en mycket hög standard, och staden är även känd för sin musik med en mycket stor variation. Du kan lyssna på bl.a. jazz, hip hop, indie rock, gospel eller klassisk musik i Carnegie Hall. Om du är intresserad av konst är de stora muséerna som till exempel Metropolitan Museum of Art, Guggenheim Museum och Modern Art absolut värda ett besök, och det finns dessutom massor med både stora och små konstgallerior.

Manhattans stadssiluett är den mest kända i världen och med Brooklyn Bridge i förgrunden bjuder denna utsikt på en unik typ av magi. Stora skyskrapor står i en perfekt harmoni på ön Manhattan Island, och det är en imponerande känsla att se de höga tornen på byggnader som Empire State Building eller Chrysler Building sträcka sig upp mot himlen. Empire State Building var i över 40 år den högsta byggnaden på Manhattan, och tvillingtornen som utgjorde World Trade Center var en väldigt känd del av New Yorks stadssiluett ända tills de föll 2001. Efter den 11 september 2001 togs ett beslut om att bygga ett nytt Freedom Tower på Ground Zero-platsen.

En annan del av kulturen i New York är sporten, och man kan se lag som Mets och Yankees spela baseboll på Yankee Stadium, medan några kända fotbollslag är Jets eller Giants. Det finns dessutom ett mycket känt basketlag i New York, nämligen Knicks, som spelar i Madison Square Garden.

Här kan du se en topplista över de största attraktionerna i New York:

Topp 5 turistattraktioner i New York
1. Empire State Building
2. Fifth Avenue
3. Rockefeller Center
4. Frihetsgudinnan
5. Times Square och Broadway

Comments are closed.