Kärleken spirar i Paris

Det finns nog ingen stad som har rykte om sig att vara så romantisk som Paris. Det är inte bara ett rykte, utan staden och hela dess atmosfär andas romantik. Många väljer att resa til Paris under smekmånaden för att sedan återkomma om och om igen, för Paris gör ingen besviken. Omslingrade par som njuter av vad staden har att erbjuda ses strosa omkring lite här och där eller sittandes på någon av de många uteserveringarna. Men Paris är inte bara kärlekens huvudstad, utan även kulturens, nöjets och modets. Här går det att hitta något för alla och kärleken kommer att bli livslång.

Gammal kärlek rostar aldrig
Många är kärlekshistorierna och dramerna som utspelat sig i den franska huvudstaden Paris. Bland de vackra byggnaderna är det lätt att föreställa sig hur människor från svunna tider jäktade fram bland stadens gator för att uträtta sina ärenden. I Versailles praktfulla salar går det nästan att höra hur klänningarna prasslar och hur hovfolket roade sig under de utsökt målade taken. I Paris finns många gamla byggnader som fungerar som museum idag. Notre-Dame, Louvren och Versailles är alla några av världens mest besöka turistattraktioner, men Paris erbjuder så mycket mer.

Vågar man utforska och skrapa lite mer på ytan än vad de vanliga turistböckerna erbjuder går det att finna många smultronställen, ett av dem är slottet i Vincennes. Det gamla slottet finns beläget i de östra delarna av Paris och öppnades för allmänheten för sex år sedan efter att ha genomgått stora reparationer. Slottet som har flera hundra år på nacken har både varit kunglig residens, fängelse samt porslinsfabrik. En annan byggnad med en magnifik historia är klosterkyrkan Saint-Denis som ligger strax norr om staden. Under tusen års tid har kungar, drottningar, prinsar och prinsessor blivit begravda här och gravarna är vackert utsmyckade.

Mode och mat
Paris är som bekant även modets huvudstad. Varje år arrangeras modeveckan som lockar tusentals besökare. Många av de riktigt stora modehusen har sitt huvudkontor i staden och paradgatan är den välbekanta Champs-Élysées. Här går det att hitta allt från dyra märkesväskor från Louis Vitton till kosmetika och parfym från Chanel. Tillåter inte plånboken alltför dyra varor är det ändå en fröjd att ögonshoppa i skyltfönstren, eller så går det att bege sig till någon av alla second hand-butikerna som finns i staden. När fötterna ömmar passar det att slå sig ned på någon av alla de charmiga uteserveringarna. Runda bord med vitrutiga dukar kantar gatorna och ofta håller caféerna en väldigt hög klass.

Det franska köket är världens största och anses av många även vara det allra bästa. Många klassiska rätter har sitt ursprung här, men våga även prova några av alla de utsökta desserterna tillsammans med en kaffe, eller varför inte ett sötare franskt vin.

Natur
Även om Paris är en storstad finns det gröna områden som ger ett skönt avbrott från trafiken och myllret. Två stora parker finns i staden men även floden Seine. På Seine går många turistbåtar som ger en möjlighet att uppleva staden från floden och få en upplevelse utöver det vanliga i denna kärlekens stad.

Comments are closed.